Hit Enter to search or Esc key to close

Zuid-Afrika is een land waar je het beste een rondreis met de auto kan maken! Bij veel groepsreizen ga je in een busje van bestemming naar bestemming. Je kunt dan niet stoppen waar je wilt en bent afhankelijk van de locaties en accommodaties die bij de kant en klare reis horen. De oplossing: ga voor autohuur Zuid Afrika!

Voor dat je zelf een autorondreis gaat maken lees even de volgende tips:

 1. In Zuid-Afrika rijdt je links. Dat is een wennen, maar na een paar dagen gaat het automatisch, geloof ons!
 2. Bedenk goed welke auto je het best kunt huren. In natuurparken is het huren van een 4×4 of 4×2 wellicht verstandig (in ieder geval hoog op de wielen, zoals op de foto’s).
 3. De afstanden in Zuid-Afrika zijn groot. Ons advies is daarom om zeker niet meer dan 500km per dag te rijden. Het leuke van kleinere stukjes rijden is dat je wat van de omgeving ziet!
 4. Verzeker je huurauto goed! De wegen zijn niet zo goed als in Nederland en de prachtige natuur kan voor schade zorgen. Heb je de juiste verzekering dan kun je ongestoord verder rijden.
Gehuurde auto in Swaziland

Autoverhuurbedrijven in Zuid-Afrika vergelijking

Zoek je op autohuur Zuid-Afrika, dan zie je door de bomen het bos niet meer, logisch! Ik heb daarom een aantal bekende autoverhuurbedrijven in Zuid-Afrika op een rij gezet en inhoudelijk vergeleken. Zo kun je in één oogopslag zien wat de verschillen zijn op het gebied van prijs, verzekering, annulering en service. Wat ons betreft is er maar 1 winnaar: SunnyCars. Niet de goedkoopste, maar wel de beste service en een all-in verzekering. Niet dat Rentcars.com, TUI of Sixtniet goed zijn, maar boek je de huurauto bij SunnyCars dan ben je verzekerd van een onbezorgde autorondreis.

Rent Cars

 • Intermediair
 • Afhankelijk verhuurder
 • Brandstof VOL-VOL
 • >24h = Gratis Annuleren
 • Lokaal service & contact
 • Tot 30% korting

BESTE KEUZE!

SunnyCars

 • Intermediair
 • ALL-IN verzekerd
 • Brandstof VOL-VOL
 • 14 dagen gratis in optie
 • 24/7 NL-Service
 • Prijs: Gemiddeld

TUI Cars

 • Intermediair
 • Uitgebreide verzekering
 • Brandstof Flexibel
 • >24h = Gratis Annuleren
 • Lokaal service & contact
 • Prijs: Boven Gemiddeld

Sixt

 • Directe verhuurder
 • Optioneel bijverzekeren
 • Brandstof VOL-VOL
 • Gratis Annuleren = Optioneel
 • Lokaal service & contact
 • Prijs: Hoog

Let op: 
Bovenstaande vergelijk is gemaakt met vergelijkbare auto’s namelijk: SUV, huurperiode van 1 week en ophalen en terugbrengen van Johannesburg International Airport.

Waar kun je een auto huren?

Als je gaat kijken waar je het beste een auto kunt huren, zie je door de bomen het bos niet meer. Zo veel aanbieders met soms grote verschillen in prijs.  De verschillen zitten vaak in de verzekering, service en de tank regeling (vol-vol of vol-leeg). Wij hebben alleen maar goede ervaringen met SunnyCars als het gaat om autohuur Zuid Afrika. Het is een all-inclusive verhuurbedrijf waarbij je gegarandeerd bent van:

 • All-In prijs (autohuur en all-risk verzekerd!)
 • Geen boekingskosten
 • 24/7 Nederlandstalige support

Het is een fijn gevoel als alles geregeld is, op vakantie moet je alleen maar genieten!

Meest gestelde vraag:

“Wat kost een huurauto?”

De prijzen van huurauto’s liggen erg uiteen, vooral het type auto is van belang. Een kleine auto is voor in de stad prima. Makkelijk parkeren, kleine straatjes en korte afstanden. Een huurauto in het kleine segment kost vaak nog geen €25,- per dag. Ga je een natuurreservaat in (ook in Krugerpark) dan is een SUV (4×2 of 4×4) een absolute aanrader. Je zit hoger (beter wild spotten!) en je kunt op onverharde wegen rijden. Voor een SUV huurauto moet je denken aan een prijs van ongeveer €50,- per dag.

Zelf autorijden in Zuid-Afrika

Kun je zelf autorijden in Zuid-Afrika? Het antwoord is simpel; JA! Naast het feit dat het even wennen is om links te rijden moet je even weten hoe er gereden word en wat de ongeschreven regels zijn. Wist je bijvoorbeeld dat bij een kruispunt de gene die het eerst aankomt voorrang heeft?

Is autorijden in Zuid-Afrika gevaarlijk?

Nee, autorijden in Zuid-Afrika is niet gevaarlijk. Iedereen houdt zich keurig aan de regels. Wel kan het in  gebieden erg druk zijn met mensen die op en over de weg lopen of lopen er soms groepen dieren over de weg. Dat is logisch als je rijd in bijvoorbeeld het Krugerpark, maar soms zijn er in eens grazende geiten of koeien die bedenken over te steken. Als het niet nodig is, rijdt dan niet ’s avonds laat of ’s nachts. Houd je de ogen en open open, dan is het niet gevaarlijk om in Zuid-Afrika de weg op te gaan.

Bavianen op de weg in het Krugerpark

Veel gestelde vragen

Een internationaal rijbewijs is in Zuid-Afrika verplicht!
Je Nederlandse rijbewijs is ook in Zuid-Afrika geldig, maar sinds kort heeft de overheid het verplicht gesteld dat je ook een internationaal rijbewijs hebt.

Daarnaast kan het namelijk zijn dat het autoverhuurbedrijf er om vraagt of dat je wordt aangehouden door de politie die hem nodig heeft. Meer informatie over het internationale rijbewijs is te vinden op de website van de ANWB.

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Iedereen reageert anders op een dergelijke situatie, bijvoorbeeld corrupte politieagenten tijdens een verkeerscontrole. Het belangrijkste is dat je doet waar je je zelf veilig en fijn bij voelt. Je vakantie moet niet worden verpest natuurlijk!

Wat gebeurd er precies? Wij van Groeten uit Zuid-Afrika zijn zelf een aantal keren in aanraking geweest met corrupte politieagenten tijdens een verkeerscontrole. In Zuid-Afrika worden vaak luxe, grote auto’s aangehouden in de hoop dat er toeristen in zitten. Ze verzinnen een verkeersovertreding en maken je bang met de gevolgen (dikke bekeuring of mee naar politiebureau). Ze vragen er niet direct om, maar hinten wel duidelijk naar het ter plekke betalen van een voor ons klein bedrag om er van af te zijn. 

Ons advies is doe er niet aan mee! Je beloond als het ware de corrupte activiteiten en houdt hiermee het gedrag in stand. Wel adviseren wij om excuses te maken voor de overtreding en aan te geven dat je niet wist dat het niet mocht of het geval was. Geef vervolgens aan te begrijpen dat je fout zat, er van geleerd hebt en er op zal letten. Blijven ze aandringen op de bekeuring geef dan aan dat de bekeuring uitgeschreven dan maar uitgeschreven moet worden. Vaak is dit te veel werk en kom je er met een waarschuwing af. 

Let wel!
Heb je echt een overtreding begaan, nooit betalen, maar de bekeuring doorsturen of meenemen naar de verhuurmaatschappij. 

Wie in Zuid-Afrika voorrang heeft is heel eenvoudig: de auto die het eerst aankomt. 

Op een gelijkwaardig kruispunt, dus zonder stoplichten, kan het dus voorkomen dat om de beurt auto’s gaan rijden. Let dus goed op wanneer je zelf aan de beurt bent. Weet je het niet zeker of jij of de persoon links van je eerder was, geef dan de ander aan dat je hem/haar voorrang verleent. Je bent er dan zeker van dat jij de volgende bent.

Lees verder over Autohuur in Zuid-Afrika

We hebben je geholpen bij het huren van een auto in Zuid-Afrika, maar ongetwijfeld heb je nog  meer vragen. Voor de meeste vragen hebben we een uitgebreide blog geschreven zodat je goed voorbereid aan je reis kan beginnen.