Hit Enter to search or Esc key to close

De provincie West-kaap in het westen van Zuid-Afrika heeft een eeuwenoude historie. Kaapstad is, als hoofdstad van Zuid-Afrika, het drukst bevolkte gebied van de West-kaap. De plaats kent als één van de weinige plaatsen in het land extreme weersomstandigheden. Zo kan het in de zomer erg warm zijn, maar in de winters guur en koud.

Kaapstad is de grootste trekpleister in de West-kaap en vooral de Tafelberg is erg populair. Vergeet bij een bezoek aan de West-kaap alleen niet ook andere delen te bekijken. De wijngebieden rondom Stellenbosch, niet te vergeten de Garden Route (tuinroute) en de grote en kleine karoo zijn de moeite waard. In de Zuid-Afrikaanse winter (juli t/m november) kun je langs de kustlijn zelfs walvissen zien. Je merkt het al in de West-kaap is het hele jaar door voldoende te zien en beleven, dus neem er de tijd voor tijdens je reis!

Muizenberg Westkaap

Reizen in West-kaap

Swartbergpas Westkaap
Kust van Kaapse Schiereiland

Bezienswaardigheden

In de West-kaap zijn erg veel bezienswaardigheden. Zowel de stranden als het binnenland zijn de moeite waard om te bezoeken. Het Kaapse schiereiland blijft je altijd bij, maar ook de wijngebieden en de zuidkust mogen niet ontbreken als je deze regio bezoekt. Voorbeelden van bezienswaardigheden zijn:

 • Kaapse schiereiland met Kaap de Goede Hoop
 • Muizenberg (bekend van de gekleurde huisjes op het strand)
 • Garden Route (tuinroute) met prachtige tuinen en wandelroutes
 • Stellenbosch en de omliggende wijngaarden
 • Bergpassen tussen Kaapstad en de Karoo
 • Kleine en Groote Karoo (rondom Oudshoorn)

Tafelberg

Zeg je West-kaap, dan zeg je Kaapstad. Zeg je Kaapstad, dan zeg je de Tafelberg. Dit prachtige gebied staat op UNESCO’s werelderfgoedlijst door de unieke beplanting. Bij een heldere dag kun je over heel Kaapstad kijken, maar ook Robbeneiland zien liggen. Vanuit de stad ga je eenvoudig met een kabelbaan de tafelberg op. Eenmaal boven kun je een mooie wandeling maken in dit prachtige natuurgebied.

Activiteiten in de West-kaap

In het westelijk deel van de provincie kan het veel regenen, is het in de winter koud, maar schijnt in de zomer de zon. Druivenstruiken groeien daarom perfect en het is dan ook niet gek dat de meeste Zuid-Afrikaanse wijnen uit dit gebied komt. Vanaf Stellenbosch via Franschhoek naar Paarl en nog verder naar het noorden vind je de bekendste wijnhuizen van het land. Bezoek er een aantal om de lekkerste wijnen te proeven.

Naast wijn proeven kun je in de West-kaap ook genieten van de mooiste natuur. Er is zelfs een strand waar het hele jaar door pinguïns leven. Verblijf je een aantal dagen in de West-kaap dan kun je onder andere de volgende activiteiten ondernemen:

 • Bezoek Robbeneiland 
 • Bezoek Kaapstad (loop door Bo-kaap, shoppen en lekker eten)
 • Cango Caves (kalksteengrotten bij Oudtshoorn)
 • Walvissen kijken aan de kust (rondom Hermanus)
 • Boulders Beach (strand met pinguïns)
 • Wandelingen maken in de prachtige natuur rondom de Garden Route
 • Struisvogelfarm bezoeken 
Belangrijk!
Laat je bij een bezoek aan een struivogelfarm niet verleiden tot struisvogel rijden, dit is zeer dieronvriendelijk!

Kaart van de West-kaap

Blogs over de West-kaap, Zuid-Afrika