Hit Enter to search or Esc key to close
Samey - petrol station - tanken in Zuid-Afrika

Hoe werkt tanken in Zuid-Afrika?

Hoe werkt tanken in Zuid-Afrika?

Samey - petrol station - tanken in Zuid-Afrika ,

Tanken in Zuid-Afrika kan anders zijn dan wat je gewend bent. Zo heb je verschillende tankstations, maar kan het ook zijn dat je helemaal niet zelf mag tanken. Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte hoe tanken in Zuid-Afrika werkt.

Kiezen van een tankstation

Het is belangrijk om een betrouwbaar tankstation te kiezen en niet bij de eerste de beste pomp de auto vol te gooien. Zelf letten we altijd op een paar standaard zaken. Zo gaan we nooit tanken bij een tankstation waar bijna geen andere auto’s of mensen staan. Dit is vaak een teken dat het niet betrouwbaar is, maar als toerist wellicht ook niet de prettigste plek om te zijn.

Daarnaast goed om de prijs te checken. Is het tankstation aanzienlijk goed koper dan je onderweg hebt gezien? Grote kans dat de boel is aangelengd met water of dat er iets anders aan de hand is. Je wil wel goed van A naar B komen en niet onderweg met panne staan. Over het algemeen zijn de tankstations in Zuid-Afrika wel betrouwbaar en ook de service kan er goed zijn!

Service aan de pomp

In Nederland zijn we er aan gewend dat we zelf tanken, scheelt een medewerker en daarmee kosten. In Zuid-Afrika is het wel heel normaal dat je niet zelf tankt. Als je dus mensen tussen de pompen ziet staan die van de één naar de andere auto gaan zijn dat vaak de medewerkers van het pompstation. Afhankelijk van de keten en het tankstation hebben ze kleding aan zodat je ze herkend. Hoe werkt dat tanken dan precies?

  1. De medewerker komt naar de bestuurder voor instructies, je hoeft je auto dus niet uit.
  2. Geef aan of je de auto vol wil tanken (Can you fill it completely please?) en met welke brandstof. Het kan zijn dat de medewerker zelf al weet welke brandstof het om gaat.
  3. Nadat de auto vol is zal de medewerker de brandstofslang eruit halen.
  4. En het betalen? Dat kan eventueel vanuit de auto en soms ook binnen. Tijdens het tanken zie je vanzelf hoe anderen dat doen.
  5. Was de service goed en vriendelijk? Dan is het heel normaal dat de medewerker nog weer even terug komt voor een tip. Zelf geven we vaak 10 of 20 rand (0,50 of 1 euro), afhankelijk van de service

Zo nu ben je op de hoogte van de lokale gebruiken en regels en kan je zonder problemen tanken in Zuid-Afrika. Veel plezier tijdens je trip en een veilige reis!

Oh nog een laatste tip:
Zorg dat je altijd de tank vol gooit, je weet immers niet wanneer je het volgende tankstation tegen komt.