Hit Enter to search or Esc key to close
Bavianen op de weg in het Krugerpark

Is zelf rijden in Zuid-Afrika veilig?

Is zelf rijden in Zuid-Afrika veilig?

Bavianen op de weg in het Krugerpark ,

Wij krijgen regelmatig de vraag of Zuid-Afrika wel veilig is om zelf rond te rijden en waar je dan allemaal rekening mee moet houden. Kleine spoiler; natuurlijk is het veilig om zelf te rijden in Zuid-Afrika. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het geen probleem is, mits je enkele belangrijke zaken in gedachten houdt. Ik neem je mee door de 2 belangrijkste aspecten en geef je nog wat tips om veilig te rijden in Zuid-Afrika.

Verkeersregels en -gewoonten

Als je gewend bent aan de verkeersregels en -gewoonten in jouw eigen land, kan het even wennen zijn om in Zuid-Afrika te rijden. Maar maak je geen zorgen, met een beetje voorbereiding en aandacht kun je gemakkelijk aanpassen.

In Zuid-Afrika rijden ze links

Je wist het misschien al, maar in Zuid-Afrika rijden ze links. Nou denk je misschien dat komt wel goed, het is gewoon aan de andere kant. Dat klopt, alleen is dat niet het enige dat precies andersom is. Zo zit de bestuurder aan de rechterkant, haal je niet links maar rechts in en als je een schakelauto huurt zit de versnellinkspook dus ook aan de andere kant. Heb je een lange vlucht gehad? Blijf dan in Johannesburg slapen en haal de auto pas de volgende dag op of laat hem bezorgen. Wel zo veilig!

Aero Airport Lodge in Kempton Park

Aero Airport Lodge, Kempton Park

Verblijf bij aankomst in Aero Airport Lodge, dicht bij het vliegveld en een heerlijk zwembad om in op te frissen na een lange vlucht.

Belangrijke veiligheidsregels

Daarnaast nemen ze het vaak niet zo nauw met de verkeerregels als je buiten de steden rijd. Het is niet voor niets dat er veel verkeersongelukken gebeuren. De oorzaak ligt vaak bij de bestuurder, denk aan drankgebruik, het niet geven van voorrang of auto’s met mankementen. Betekent dit dat je elk moment in een ongeluk kan belanden? Nee, maak je geen zorgen. Wat dat betreft is autorijden in Zuid-Afrika zeker veilig. Wel goed om rekening mee te houden, maar dat zijn niet de enige situaties.

Omgaan met verkeerssituaties

Zuid-Afrika staat bekend om zijn diverse landschappen en wegen, variërend van drukke stadsstraten tot kronkelende bergpassen en uitgestrekte snelwegen. Je komt dus in veel verschillende verkeerssituaties terecht, de meest voorkomende zijn het rijden in het donker en politiecontroles.

Rijden in het donker

In veel landen wordt voor toeristen aangeraden om niet te rijden in het donker. Kan je in Zuid-Afrika wel in het donker rijden vraag je je af? Ja hoor dat kan, maar wees je bewust van de mogelijke situaties. Er zijn ’s avonds minder toeristen op de weg, maar de lokale bevolking is wel actief. Dat betekent dat ze zo ineens de straat op kunnen lopen. Ook hun dieren, bijv. geiten en honden, kunnen ineens oversteken. Let dus extra goed op als je in het donker rijd.

Politiecontroles op straat

Anders dan in Nederland staat de politie veelal op straat te controleren. Ze kunnen je ineens vragen te stoppen en vragen je rijbewijs te tonen. Heb je per ongeluk iets te hard gereden of een rare manoeuvre gemaakt? Dan geven ze je een boete die je soms ter plekken kan betalen.. in cash. Voel je je zelfverzekerd genoeg? Doe dit dan niet, dit is een geval omkoping en dat geld beland in de zak van de agent zelf. Vraag in plaats daarvan om de bekeuring.

Over het algemeen is belangrijk om flexibel te zijn en je rijstijl aan te passen aan de verschillende omstandigheden die je tegenkomt. Wees voorbereid op onverwachte situaties.

Tips voor Veilig Rijden in Zuid-Afrika

Om je rijervaring in Zuid-Afrika zo veilig mogelijk te maken, geven ik je nog enkele tips die je kunt volgen.

  1. Kies een huurauto die past bij je rondreis. Kies geen kleine Volkswagen Up voor in het Krugerpark bijvoorbeeld ook al ben je maar met z’n tweeën.
  2. Ga je een lang stuk rijden, tank op tijd en gooi hem altijd vol.
  3. Let op gaten in de weg, het onderhoud van de weg is niet zoals in Nederland
  4. Stop alleen voor politie en niet voor anderen, zeker niet in het donker.
  5. Rijd niet meer dan 500km per dag, de afstanden zijn groot.

Conclusie; met de juiste voorbereiding en een beetje gezond verstand, kun je prima veilig zelf rijden in Zuid-Afrika. Geniet van de vrijheid en de prachtige landschappen die dit land te bieden heeft, maar wees altijd alert en respecteer de verkeersregels. Fijne vakantie!